Ons fokbeleid
'Een gezonde Cavalier' -cliché- maar dat is dé missie van mijn fokbeleid.
Ten aanzien van het fokbeleid hanteer ik de strenge richtlijnen zoals die zijn vastgesteld door de Raad van Beheer, de Cavalier Club Nederland en de Eerste Gezeldschapshonden Club Nederland. Helaas geldt dit nog niet voor alle fokkers. Zo zijn er talrijke doorgefokte en/of geïmporteerde Cavalier King Charles Spaniels te koop (bijvoorbeeld via Marktplaats). Deze hondjes worden veelal aangeboden met alleen een gezondheidsverklaring, maar zonder stamboom. Laat je echter niet misleiden door de term ‘gezondheidsverklaring’. Het houdt in de meeste gevallen niets meer in dan een verklaring van een dierenarts, waarbij de pups enkel zijn nagekeken op uiterlijke gebreken.
Maar is een stamboom dan zo belangrijk?... Ja zeker, want een pup krijgt dit niet zomaar. Het is gebonden aan strenge gezondheidseisen, gesteld aan de ouderlijke dieren. De King Charles Cavalier kent van oudsher een aantal erfelijke afwijkingen. Door het al decennia lang toegepast fokbeleid is de kans tot negatieve vererving aanzienlijk verkleind. Er mag enkel nog gefokt worden met ouderlijke dieren die vrij zijn van aandoeningen.
Geeft dit dan 100% garantie dat een pup gezond is?... Helaas, het antwoord hierop is 'nee'. Een pup is en blijft een levend wezen en het ras Cavalier staat er om bekend dat het erfelijke aandoeningen voortbrengt. Zo zijn er bijvoorbeeld vele pups (meer dan de helft van alle geboren pups in Nederland) die een navelbreuk hebben. Een navelbreuk is echter in de meeste gevallen van dermate grootte dat hieraan niets hoeft te worden gedaan. Het betreft dan een zogezien 'schoonheidsfoutje'. Ook komt het met regelmaat voor dat er bij de eerste inenting (6 weken inenting) een hartruisje wordt geconstateerd. Ook dit is, zolang deze niet groter is dan 2/6, veelal geen probleem, omdat het bij een meting van 1/6 en 2/6 veelal gaat om een zogenoemd puppy-ruis. Dit ontstaat doordat een hartje op die leeftijd nog volop aan het groeien is en de 'onderdelen' van het hartje ten opzichte van elkaar niet even snel groeien. Naarmate het hart volgroeit verdwijnt een puppy-ruis. Hiernaast is (helaas) ook een ontwikkeling van CM/SM niet voor 100% uit te sluiten. Ook bij twee gezonden ouders is deze kans altijd aanwezig. Maar waarom is dan de stamboom toch zo belangrijk? … Het antwoord is vrij eenvoudig … de kans dat twee gezonde ouderlijke dieren gezonde pups te wereld brengen, door een decennia lang strenge fokbeleid, is vele malen groter dan dat de ouderlijke dieren niet zijn getest op erfelijke aandoeningen en dus zelf deze aandoeningen kunnen bezitten.
Ik ben lid van de Eerste Gezelschapshonden Club Nederland en de Cavalier Club Nederland en geregistreerd bij de Raad van Beheer. Alle door mij gebruikte ouderlijke dieren hebben de vereiste onderzoeken ondergaan en scoren uitmuntend. De testresultaten zijn ter beschikking gesteld aan de Cavalier Club Nederland en de Raad van Beheer. Bij mij is enkel een Cavalier King Charles Spaniel pup met stamboom te koop. Dit in de kleuren tricolor en/of blenheim. Ik fok geen black and tan of ruby.
Koopovereenkomst
Bij de verkoop maak ik gebruik van een gestandaardiseerde voorlopige koopovereenkomst. Dit geeft je de zekerheid dat de pup aan jou zal worden overgedragen. Bij overdracht van de pup zal het voorlopig koopovereenkomst worden gevolgd door een gestandaardiseerde definitieve koopovereenkomst.
Dit alles met één doelstelling;
Het verkrijgen van een CavalierVriend voor het leven.
Copyright All Rights Reserved © CavalierVriend